Column: Nuchter Fries meisje volgt yoga les

Met een knoop in mijn maag loop ik naar binnen. Ik word welkom geheten door een dame van ongeveer 40 jaar oud met een Twents accent. ‘Neem maar plaats op één van de matjes’ zegt ze vriendelijk tegen me. Ik had graag achteraan willen zitten, maar helaas is er alleen voorin nog plaats. Nu heeft iedereen uitzicht op mijn net iets te dikke achterwerk. Er verschijnen direct allerlei spookbeelden in mijn hoofd die niet zouden misstaan in Lachen om Home Video’s.

Ik hoor dat de docente wil beginnen. We mogen op een kussentje gaan zitten in kleermakerszit. Galant schuif ik het kussentje onder mijn derrière. Ik probeer mijn knie zover te buigen dat ik mijn voet onder mijn andere been kan schuiven, maar dat lukt niet. Ik zie dat iedereen al klaar zit. Na wat breekwerk zit ook ik na anderhalve minuut in de juiste positie. De docente begint te praten over ontspanning, tot jezelf komen en meditatie. ‘Laat je gedachten er zijn, veroordeel ze niet’.

Lekker met de oogjes dicht op een kussentje zitten. Ik word er rustig van. Toch spookt het filmpje dat ik gisteren op YouTube bekeek nog door mijn hoofd. Een lenig mevrouwtje deed de Zonnegroet, compleet met alle rare houdingen en sprongetjes. Ik zie het mezelf nog niet doen. Waarschijnlijk lig ik al na twee minuten uitgeput op het matje. Ik hoor de stem van de yogadocente: ‘Je komt steeds iets meer terug in het nu. Als je er klaar voor bent open je je ogen’. Ik doe mijn ogen open en knipper een paar keer tegen het felle licht.

De docente staat op en gaat verder met het tweede deel van de les.
‘Wat we nu gaan doen heet de Zonnegroet. Kom allemaal maar staan’.
O-nee hé… Daar gaat-ie dan..

Als we na een poosje voorovergebogen in downward-facing dog naar onze armen moet hupsen raak ik in paniek. Fysiek gezien is dat toch onmogelijk? Puffend waggel ik stapje voor stapje naar voren. Daarna mogen we langzaam rechtop komen staan en is de Zonnegroet klaar. De rest van de les mag ik met mijn ogen dicht op het matje liggen. Dat schijnt voor ontspanning te zijn. In mijn gedachten deed ik dit yoga gedoe best aardig, maar hoe zou het er in werkelijkheid uit hebben gezien? Waarschijnlijk minder elegant dan de dame op YouTube. Van de yoga les vond ik ontspannen op het matje liggen het prettigst.
Tot volgende week..

sylviaedelenbos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *